Let's Talk About Tech - Special Event 8 september

Ubiquity_bg.jpg

Tijdens dit eerste evenement, op zaterdag 8 september 2018, staan twee recente internationale bioscoopdocumentaires over de impact van straling centraal. Generation Zapped en fragmenten van Ubiquity worden vertoond in het Natlab en daarna gaan sprekers met elkaar in debat. 

De Europese première van Ubiquity van de Nederlandse regisseur Bregtje van der Haak (bekend van Tegenlicht) was begin juni in Eye Amsterdam. Daarna is de film in  meerdere Nederlandse bioscopen vertoond. De film zoomt vooral in op de levens van drie ‘ballingen van de draadloze wereld’. Ze toont ons een ander perspectief dan de verrukkelijke beelden in reclames voor smartphones en slimme apparaten. Generation Zapped van Sabine El Gemayel uit Californië onderzoekt de potentiële gevaren van langdurige blootstelling aan straling, voor onze gezondheid en ons welzijn en de ontwikkeling van onze kinderen. Deze film uit 2017 heeft meerdere prijzen gewonnen (o.a. Best Documentary DC Independent Film Festival, Washington) en wordt op 8 september voor het eerst in een Nederlandse bioscoopzaal vertoond.

Bij het aansluitende debat zijn Mary-Ann Schreurs, voormalig wethouder van Innovatie en Design, Cultuur en Duurzaamheid in Eindhoven en Ton van Gool (directeur STRP en voormalig directeur van het VPRO medialab) samen met andere interessante sprekers aanwezig. Na afloop van het debat is er tijd en ruimte om te borrelen en na te praten, zodat er volop inzichten en ideeën kunnen worden uitgewisseld.

Wie zijn zij?
De nieuwe expertgroep met de naam Let’s Talk About Tech, staat voor leefbaarheid en keuzevrijheid voor iedereen en voor een veilige, humane en duurzame digitale toepassingen. Ze hebben hiertoe een manifest geschreven dat ze tijdens het evenement op 8 september uitreiken. Let's Talk About Tech wil creatieve en oplossingsgerichte verbindingen maken met en tussen burgers, zorgverleners, politici, beleidsmakers, onderwijsinstellingen, wetenschappers, creatieven, media-, tech- en telecom en andere bedrijven, natuur- en maatschappelijke organisaties, etc. Eén van hen is de Nederlandse hoofdpersoon in de film Ubiquity

Waarom Eindhoven?
Eindhoven als stad van innovatie en design is de aangewezen plek voor ons eerste Let’s Talk About Tech evenement. Hier was tot begin dit jaar het VPRO Media lab gevestigd. Ook tijdens de Dutch Design Week staat het thema op de agenda en zal aandacht besteed worden aan Ubiquity en de campagne. 

Wanneer en waar?
Het evenement vindt plaats in het Natlab in Eindhoven op 8 september in de middag. De precieze tijd volgt met de definitieve uitnodiging begin augustus. Daarin worden ook de gastsprekers en de wijze van aanmelding aangekondigd.

 Over: 
https://generationzapped.com/
https://www.turnitoff.nl/ubiquity-de-film 

 

Nikki Habraken